Evet. Yunanca diyince , "aman onların harfleri falan bi garip değil mi?" diyenlere tokat gibi bi cevap verelim. Evlatlarım, aşağıda size Yunan Alfabesi'ni sunuyorum. Şimdi bi bak aşağı.
Büyük harfleri ve yanlarında küçük harfleri göreceksin.Altında nasıl okundukları da mevcut. Gözün korkmasın. Aslında o kadar da kötü değil. Ama şöyle bi durum var ki bunları çok iyi öğrenmek lazım. Bunun da tek yolu, yazmak :)
Yaz babam baz. Ben walla 5-6 kere yazdığımı biliyorum.İşin ne ulen!
Şimdi harfler falan yabancı ya sesli ve sessiz harfleri de belirtmekte fayda var. Sesli sessizden öte okunuşları önemli.Bi cinsler çünkü.
Hadi harfleri öğrendik diyelim, bir de okumayı öğrenmek lazım geliyor ki bu işin daha eğlenceli kısmı. Aşağıda sesli harfler bir araya gelince ne sesi çıkarıyor onu göreceksin.Bunları da bilmek şart okuyabilmek için.Ondan sonra tamam :)
- ' α + ι =αι '. 'ε' (epsilon).Türkçe'deki "e" sesi.
- ' ου ' = Türkçe'deki "u" sesi.
- ' γγ ' ve ' γκ ' = Türkçe'deki "g" harfine tekabül ediyor. (Not: Sonrasında gelecek harflere göre ne kadar vurgu yapacağın değişiyor tabi.)
- ' μπ ' = Türkçe'deki "b"
- ' ντ ' = Türkçe'deki "d"
- 'τσ' = Türkçe'deki "c"
- ' τζ ' = Türkçe'deki "ç"
- 'αυ' = 'αβ' (av) ya da 'αφ' (af) olarak okuyoruz. Arkasından gelen heceye göre daha doğrusu bu hecenin hangi harf ile başladığına göre değişiyor.
- 'αυ' dan sonra γ, δ, λ, μ, ν, ρ ile başlayan bi hece geliyorsa ---> 'αβ' (av)
- 'αυ' dan sonra κ, π, τ, χ, θ, σ, ξ. ile başlayan bi hece geliyorsa ---> 'αφ' (af)
- ' ευ ' = 'εβ' (ev) ya da 'εφ' (ef) olarak okuyoruz. Arkasından gelen heceye göre daha doğrusu bu hecenin hangi harf ile başladığına göre değişiyor.
- ' ευ ' dan sonra α, ε, η, ι, ο, υ, ω ile başlayan ya da γ, δ, λ, μ, ν, ρ ile başlayan bi hece geliyorsa ---> 'εβ' (ev)
- ' ευ ' dan sonra κ, π, τ, χ, θ, σ, ξ. ile başlayan bi hece geliyorsa ---> 'εφ' (ef)
- 'ει' , 'οι', 'υι' ,'ι' ve 'η'. Bunların hepsini Türkçe'deki "i" sesi olarak okuyoruz. Evet, farkındayım 5 tane! ( ι, η, ει, οι, υι).
Peki bu arkadaşları neden mimledim? Ya bunların antik Yunanca ile bi dalgaları vardı da hatırlamıyorum ya. Salla :) Şekilleri güzel diye koyduk der geçeriz :)
NOT: Sadece sesli harflerin üstünde vurgu olur Onu okurken biraz daha bastırmak gerekiyor. Önemli değil demicen abicim, çünkü anlamı değiştiriyor, yeri geldiği zaman.Kelimeleri yavaş yavaş görmeye başlayınca anlayacaksın nasıl okunacağını. Panik YOK!